El municipi


El municipi de Pau limita amb el municipi de Vilajuïga pel nord-oest, amb el del Port de la Selva pel nord-est, amb el de Palau-Saverdera per l’est, amb el de Castelló d’Empúries pel sud, amb el de Peralada pel sud-oest i amb el de Pedret i Marzà per l’oest.

El terme municipal de Pau s’estén pels vessants meridionals de la Serra de Rodes, en contacte amb la plana al·luvial de la conca de la Muga, a la rodalia del desaparegut estany de Castelló, en contacte amb els Aiguamolls de l’Empordà.

El poble és a la zona de contacte entre la muntanya i la plana. El lloc és ja esmentat l’any 982. L’antic castell de Pau esdevingué centre de la baronia de Pau. El conjunt del municipi s’agrupa entorn de l’església i la plaça, i s’allarga pels camins que hi condueixen. Les cases, moltes d’elles de dues plantes i amb golfes o graners a la part superior, cellers coberts amb volta de pedra o de maó als baixos i terrasses adossades a les façanes sobre arcs de mig punt, conformen un conjunt de gran interès. D’altres han estat convertides en segones residències, al igual que moltes noves construccions que s’han realitzar els últims anys en les dues urbanitzacions del poble: l’Urbanització Els Olivars i l’Urbanització La Vinya. L’ampliació de la zona urbana ha comportat un progressiu però moderat creixement del poble i del nombre dels seus habitants en els darrers temps.
“L’agricultura és l’activitat econòmica més important de Pau.”


L’activitat econòmica més important de Pau és l’agricultura, basada sobretot en els conreus de secà (cereals, blat de moro, farratges, olivera i vinya). El treball d’aquest dos últims, la vinya i l’olivera queda reflectit en la cooperativa agrícola. Empordalia SCCL és en els nostres dies una de les cooperatives punteres de la comarca de l’Alt Empordà. En quan a ramaderia, el bestiar més representatiu és el vaquí i l’aviram, aquest sector i les activitats derivades de l’agricultura complementen l’economia agro-pecuària de Pau. La construcció és un altre dels aspectes econòmics importants. La incidència de la construcció es deu, en gran part, a la influència que rep dels propers centres turístics.


TORNAR A L’INICI  fletxa