Itineraris

ESQUEMA DEL RECORREGUT

Aquest és un itinerari de dificultat mitja per la llargada del seu recorregut. El podem fer sense presses en tres hores, aproximandament. La ruta que us proposem compta amb un especial interès històric. Deixarem el vehicles a la plaça de Pau i agafarem el carrer Puig Castellar, que ens permet enfilar-nos per una de les carrerades més importants del Parc Natural: el camí a Sant Pere de Rodes o de la Creu Blanca. Passarem per l’àrea de repòs. Des d’aquí continuarem cap a la Creu Blanca. També podrem visitar diferents dòlmens.

Un cop arribem a la carretera que uneix Vilajuïga amb Sant Pere de Rodes, l’agafarem direcció a Vilajuïga i, després d’uns 300 metres, a l’esquerra, prendrem el camí de mas Margall cap a Pau. Aquest és suau i no presenta cap dificultat. El seguirem fins trobar l’àrea de repòs. El darrer tram fins a Pau el farem pel mateix camí de pujada.
Aquest itinerari ens permet de visitar els dòlmens de puig Margall i els de Vinyes Mortes I i II. Per fer-ho haurem de desviar-nos una mica de la ruta

1. EL POBLE DE PAU

El poble se situa al peu del vessant meridional de la serra de Rodes, entre Palau-saverdera i Vilajuïga. Manté el caràcter rural. Malgrat el creixement urbanístic dels darrers anys que ha transformat extensions de conreu en zones residencials, encara podem assaborir productes típics de gran qualitat com l’oli i el vi.

2. EL CAMÍ A SANT PERE DE RODES

El camí de Sant Pere de Rodes o de la Cru Blanca és una important entrada ramadera a la serra de Rodes i a la península del cap de Creus. Cal fixar-se en la generosa amplada que té, ho veurem fàcilment observant les parets de pedra seca que, a banda i banda, delimiten el camí. Al començament podem veure l’enllosat en rastell, que dóna resistència al camí.
Anem pujant entre rocam esquistós, contemplant el paisatge de la plana empordanesa amb els aiguamolls i el poble de Pau als peus de la muntanya.

3. LA CREU BLANCA

Es tracta d’una creu del segle XV. Està sobre un ferm pilar d’obra cilíndric. És tallada en pedra calcàrica e color gris clar i la seva alçada -en conjunt- supera els tres metres. És l’únic testimoni de creu monumental de l’antic territori del monestir de Sant Pere de Rodes que ha arribat sencera als nostres dies. A partir de la creu, seguirem l’itinerari marcat per les parets granítiques.

4. ELS DÒLMENS

A pocs metres de la Creu Blanca es troba el dolmen que du el mateix nom, encara que força malmès. Més endavant, sobre un planell i a poca distància del puig de l’Home hi ha el sepulcre de corredor del Coll del bosc de la Margalla a 450m. d’altitud. Només conserva dreta la llosa posterior i restes del túmul, sense coberta. S’hi van trobar fragments de ceràmica, de vas campaniforme i un resquill de sílex. L’itinerari permet desviar-nos una mica cap a la carretera en direcció a Vilajuïga, a mig quilòmetre, per visitar els dòlmens de Vinyes Mortes I i II, de dimensions notables i la cista de puig Margall. Haurem de retornar a la ruta marcafa per tornar a Pau pel camí de mas Margall.

5. EL CAMÍ DE MAS MARGALL

Així s’anomena el camí pel qual baixarem cap a Pau. Es tracta d’un corriol d’agradable recorregut. El rec que veurem baixant, a la nostra dreta, és el barranc de l’Infern. Fixem-nos en les barraques circulars de pedra seca.