Alerta per sequera

Avui, dijous 28 d’octubre, l’Agència Catalana de l’Aigua ha declarat l’alerta per sequera a Pau i vint-i-un municipis més de la comarca de l’Alt Empordà. A partir d’avui s’apliquen les primeres limitacions i restriccions als diferents usos que s’abasteixen de les xarxes d’aigua potable, mesures de caràcter preventiu per a reduir el consum d’aigua en tots els usos,  degut al descens de l’aqüífer Fluvià Muga.

Reducció de consums:

  • Usos urbans: màxim 250 l/hab/dia, limitacions en reg de jardins, ompliment fonts ornamentals
  • Reg agrícola: 25%.
  • Usos ramaders: 10%.
  • Usos industrials: 5%.
  • Usos recreatius que impliquin el reg: 30%.
  • Altres usos recreatius: 5%.
La resta de municipis afectats són: Agullana, l’Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.
La situació a Catalunya
LES DADES
La reserva d’aigua subterrània, com a conseqüència de la falta de pluges dels darrers mesos, està per sota dels 16 metres sobre el nivell del mar (concretament avui se situa al voltant dels 15,4 metres). Tot i que aquesta no és la cota més baixa a la que ha arribat l’aqüífer (al 2009 va estar a un nivell de 14,5 metres), l’ACA ha declarat l’estat l’alerta, tal i com determina el Pla de Sequera, amb l’objectiu d’anticipar-se a un episodi de sequera extrema i fixar mesures per alentir el descens de reserves d’aquesta massa d’aigua subterrània.