Es confirma la presència d’Influença aviària en aus dels Aiguamolls

Tots els particulars que mantenen aus de corral per autoconsum tenen l’obligació de comunicar-ho a l’Oficina Comarcal del DARP, complir les mesures de bioseguretat per evitar la transmissió a aus domèstiques i comunicar qualsevol sospita de malaltia.

Es tracta d’una soca que no afecta els humans, i no es pot transmetre pel consum ni de carn d’au ni d’ous.

 

El Laboratori Central de Veterinària d’Algete ha confirmat, aquest 21 de gener, la detecció del virus de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP), H5N8, en tres cigonyes (Ciconia ciconia) i una oca salvatge (Anser anser) trobades mortes al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Les quatre aus van ser localitzades pels Agents Rurals, els passats 5 i 11 de gener, i traslladades al Centre de Recuperació de Fauna del Parc Natural on se’n van prendre mostres que es van analitzar en primer lloc al Centre de Recerca en Sanitat Animal (IRTA – CReSA) i posteriorment al LCV d’Algete per a la seva confirmació. El mateix 21 de gener, s’ha fet la corresponent notificació al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a través del RASVE (Red de Alerta Sanitaria Veterinaria).

Com a mesura de precaució, s’ha establert una visita a les explotacions al voltant de la ubicació on s’han trobat les cigonyes i l’oca salvatge positives d’IAAP H5N8 per tal de reforçar la bioseguretat de les explotacions i la vigilància activa. Des del Departament d’Agricultura s’ha demanat la col·laboració, també, del cos d’Agents Rurals per tal d’intensificar la vigilància passiva en aus salvatges. No obstant això, no existeix cap restricció de moviment a les explotacions ni a Castelló ni als municipis propers.

Cal destacar que la detecció del subtipus d’IAAP H5N8 no es considera que impliqui un risc per la salut pública, ja que els estudis genètics basats en l’anàlisi de les seqüències del virus complet mostren que es tracta d’un virus aviar sense afinitat específica pels éssers humans. Així, es pot consumir amb seguretat carn d’origen aviari, ous o productes derivats, ja que no hi ha indicis que suggereixin que el virus pugui ser transmès als humans a través del consum d’aquests productes.

Arran d’aquesta situació, recordem que tots els particulars que mantenen aus de corral per autoconsum han de comunicar a l’Oficina Comarcal del DARP aquesta activitat i que estan obligats a notificar qualsevol sospita de la malaltia. Així mateix, publiquem el tríptic difós pel Departament sobre la cria d’aus per autoconsum.

Des del passat 18 de desembre de 2020 amb la publicació al DOGC de la resolució ARP/3320/2020, per la qual s’adopten mesures sanitàries de salvaguarda per prevenir la introducció de la Influença Aviària a Catalunya, totes les explotacions ubicades a Catalunya, tenen l’obligació de complir les següents mesures de prevenció :

  • Extremar les mesures generals de bioseguretat a l’explotació, sobretot pel que fa a l’entrada de vehicles i persones.
  • Prohibició de cria conjunta d’ànecs i oques amb altres especies d’aus de corral.
  • Prohibició de cria d’aus de corral a l’aire lliure. No obstant, es permet la col·locació de teles ocelleres o qualsevol altre dispositiu que impedeixi l’entrada d’aus salvatges sempre que l’aliment i l’aigua de beguda de les aus de corral es trobi a l’interior de les instal·lacions o en un refugi que n’impedeixi el contacte amb les aus salvatges (amb autorització prèvia del DARP).
  • Prohibició de donar aigua a les aus de corral procedent de dipòsits d’aigua on hi puguin accedir aus salvatges. Els dipòsits d’aigua situats a l’exterior, necessaris per motius de benestar animal per determinades aus de corral, han d’estar protegits de manera que no hi puguin accedir aus salvatges.
  • Obligació de notificar immediatament a l’Oficina Comarcal del DARP corresponent, la detecció d’algun dels següents signes a l’explotació:
    • Disminució del consum de pinso i aigua superior al 20%.
    • Disminució en la posta superior al 5% durant més de 2 dies consecutius, sense causa justificada.
    • Mortalitat superior al 3% durant una setmana, sense causa justificada.
    • Qualsevol signe clínic o lesió post mortem sospitós d’ influença aviar (tos, esternuts, llagrimeig, descarrega nasal/oral, anorèxia, cianosi del cap, cresta o barbeta, edema facial, diarrea, simptomatologia nerviosa, lesions hemorràgiques, etc).

 

       

 

 

 TRÍPTIC INFORMATIU MESURES